Sağlık

Ailesi cezaevinde olan çocuklara nasıl yaklaşılmalıdır?

İSTANBUL (İGFA) – Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, cezaevinde ebeveyn/ebeveynlerle düzenli olarak görüşmenin önemine değinerek, “Çocuğun telefon görüşmesine, yazışmalara veya açık tartışmalara katılması ilişkinin devamını ve güçlenmesini sağlayacak, ayrıca cümlenin bitiminden sonra daha kolay uyum sağlamalarına yardımcı olun.” söz konusu.

Çocukların ebeveynlerden birinden veya her ikisinden aynı anda ayrılmasını değerlendiren Seda Aydoğdu, çocukların sağlıklı gelişimi için sistemin her zaman çok önemli olduğunu vurguladı. Psikolog Aydoğdu, “Ani ayrılıklar yetişkinler için travmatik olabilirken çocuklar için etkileri daha yoğun olabiliyor. Çocuğun gelişim dönemine göre; Bazen olayı anlamaları ve neden-sonuç ilişkisi kurmaları çok daha zor olabiliyor. “Belirsizlik çocuklarda kaygı ve kaygıyı artırırken, bu belirsizliğe neden olan durum anne ve babadan ani, beklenmedik bir ayrılık olduğunda çocukların kaygısı çok daha yoğun bir şekilde artabiliyor.” dedi.

AYRILMANIN NEDENİ EBEVEYNLERDEN BİRİNİN VEYA HER İKİSİNİN CEZAEVİNE GİRMESİ İSE NE YAPILMALIDIR?

Ani ayrılık durumlarında çocuğun güvenliğinin, düzeninin ve rutininin devamlılığının sağlanmasının önemine dikkat çeken Aydoğdu, “Çocuğun ayrılma nedeni konusunda sade, basit, kolay ve anlaşılır bir dille bilgilendirilmesi önemlidir. seviye. Ayrılığın nedeni ebeveynlerden birinin veya her ikisinin cezaevine girmesi ise; Çocuk yakalanma, cezaevine girme, mahkeme süreçleri ve kararın verilmesi gibi uzun ve zorlu süreçlerden geçerken, her sürece bağlı olarak çocuğun duyguları değişebilmektedir. Değişen süreçler duyguların değişmesine neden olur. Bu nedenle çocuğun duygularını ifade edebilmesi, dahil edildiğini ve anlaşıldığını hissetmesi çok önemli” dedi. dedi.

Cezaevinde ebeveyn/ebeveynlerle sistematik toplantılar yapılmasının önemine dikkat çeken Aydoğdu, “Çocuğun telefon görüşmelerine, yazışmalara veya açık toplantılara katılması ilişkinin devamını ve güçlenmesini sağlayacağı gibi uyum sağlamalarına da yardımcı olacaktır. Cümlenin bitiminden sonra daha kolay.” söz konusu.

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocuk için bu süreçlerin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde yürütülmesi durumunda çocukların ruh sağlığı ve dayanıklılıklarının artacağını belirterek, şunları söyledi: “Bunlara ek olarak; Bu becerilerin kazanılmasında mizaç, bilişsel kapasite ve duygu düzenleme stratejileri de oldukça önemlidir. Psikolojik dayanıklılığı iyi olan çocuklar ve yetişkinler; “Problem çözme kapasitelerinin arttığı, günlük hayatta karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelebildikleri, başkalarıyla ilişki kurmada zorluk yaşamadıkları görülüyor.” dedi.

haber-sandikli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu