Antik Roma Tiyatrosu, Arkeopark ve Ankara Kalesi Akademik Çalışmalara Ev Sahipliği Yapıyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi, akademik çalışmalar kapsamında Ankara Kalesi ve Antik Roma Tiyatrosu’nun kapılarını Hollanda Araştırma Enstitüsü, Çankaya Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama öğrencileri ve öğretim görevlilerine açtı. Uzman rehber eşliğinde yapılan gezide öğrencilere tarihi bölgede yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, başkentin tarihinde değerli bir yer tutan eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için üniversitelerle iş birliğine devam ediyor.
Antik Roma Tiyatrosu, Arkeopark ve Ankara Kale Caddesi İyileştirme şantiyeleri farklı üniversitelerin akademik çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen gezilerde öğrenci ve öğretim üyelerine rehberler aracılığıyla bölge hakkında bilgi veriliyor.
ÜNİVERSİTELERDEN BAŞKENTİN TARİHİ MİRASINA YOĞUN İLGİ
Ülke genelindeki üniversitelerin başkentin tarihi mekanlarına yoğun ilgi gösterdiğini ve akademik çalışmalara ev sahipliği yaptığını belirten Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hollanda Araştırma Enstitüsü ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi iş birliğiyle Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde bir eğitim programı düzenlendi. Eğitim kapsamında Arkeolojik Miras ve Yaşanabilir Şehirler konusu ele alındı. Bizi mutlu eden şey ise şu; Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde bir yandan yaşamış uygarlıkların izlerini görebiliyoruz, bir yandan restore ederek gelecek nesillere aktarırken bir yandan da kültür turizmine katkı sağlamayı hedeflerken akademik çalışmalara da ev sahipliği yapmasından memnuniyet duyuyoruz. ABB olarak yaptığımız çalışmanın buralara değer katacağını, ilgi ve çekim merkezi haline geleceğini öngörmüştük. Başkentte var olan ve değer katan da budur. “Nitelikli binaları çeşitli kimliklerle restore edip dönüştürmek. Başkentimizin 100. yılına yakışır, dünya başkentlerine örnek olacak bir kimliğe sahip binalara dönüştürüyoruz.”
Hollanda Başkonsolosluğu desteğiyle, Hollanda Araştırma Enstitüsü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Hollanda Kültürel Miras Ajansı ve LDE Küresel Miras ve Kalkınma Merkezi iş birliğiyle düzenlenen Kentsel Miras Laboratuvarı ve Arkeolojik Miras ve Yaşanabilir Şehirler eğitim programı kapsamında Öğrenciler, 2 bin yıllık geçmişi olan Roma Tiyatrosu’nu ve Ankara’yı gezecek. Rehberler eşliğinde Kalede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
ANKARA MİRASI İNŞAAT SEYAHATLERİ DEVAM EDİYOR
Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı’nın başlattığı ve ilk günden bu yana yoğun ilgi gören Ankara Miras Şantiye Gezileri devam ediyor. ABB tarafından yeniden inşa edilen Roma Tiyatrosu, Arkeopark ve Ankara Kale Caddesi İyileştirme çalışmaları, rehberler eşliğinde her yaştan vatandaşa anlatılıyor.
Kültürel mirası yakından görme fırsatı bulan başkent halkı, duydukları memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi:
-Fokke A. Gerritsen (Hollanda Araştırma Enstitüsü Müdürü): “Ben de arkeoloğum. Çok güzel çalışmalar yapıldı. İstanbul’da yaşıyorum ve oradaki kültürel mirasları çok iyi biliyorum. Ama o zamana kadar Ankara’yı çok iyi tanımıyordum. Şu anda burada 3 günlük bir çalıştay düzenliyoruz. Bugün farklı alanlar gördük. Çok ilginç ve güzeldi, çok beğendim.”
-Selcan Demirok: “Bizim için gerçekten güzel bir etkinlikti. Gezerken gördüklerim beni çok şaşırttı. Böyle tarihi bir doku ve eserin olması çok güzel. Teşekkür ederim.”
-Dilek Çetin: “Sanatı ve tarihi çok seviyorum. Buraların teraslı halini düşününce mevcut hali huzur veriyor. Her şeyin bir gücü olduğunu biliyoruz, burada taşların gücünü hissetmek istedim. Eserler çok güzel, ABB gerçekten çok iyi çalışıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
ABB’YE TEŞEKKÜRLER
Başkentli öğrencilerin şehrin tarihini tanımasına yönelik projeler düzenleyen Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden öğretim üyeleri ve öğrenciler, Ankara Kalesi ve Roma Tiyatrosu gezisine ilişkin görüşlerini şu sözlerle paylaştı:
-Prof. Mehmet Tuncer (Çankaya Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi): “Şehir Koruma Planlama dersi için öğrencilerimizle birlikteyiz. Ankara Kalesi, Augustus Tapınağı, Hacı Bayram çevresinde yapılan çalışmaları yakından göreceğiz. ve Antik Roma Tiyatrosu’ndaki restorasyon çalışmaları. Güzel bir gezi olacağını düşünüyorum.”
-Metin Budak (Çankaya Üniversitesi Şehir Planlama Kentsel Dönüşüm ve Tasarım Yüksek Lisans öğrencisi): “Ankara Kalesi tarihi yapılarımızı korumanın ve dönüştürmenin en güzel örneklerinden biri bence. Burayı da gezip, değerlendirme şansımız olacağını düşünüyorum. Öğretmenler bu yönde.”
-Ayşenur Ünal (Çankaya Üniversitesi Öğrencisi): “Hocamızın Şehir Planlama dersi için Ankara Kalesi ve Roma Tiyatrosu’nda yapılan yenileme çalışmalarını görmeye geldik.”
-Berfin Tan(Çankaya Üniversitesi öğrencisi): “Eski Ankara’yı daha yakından görmek ve öğrenmek için hocamızla birlikte geldik. Ankara Kalesi ve çevresinde yapılan çalışmaları yakından gördük. Çok güzel bir çalışmaydı.”