Haber

Filistin, BMGK Başkanlığı’nın “İsrail’in yerleşimleri genişletme kararını kınamasından” memnun

Filistin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanlığı’nın İsrail’in yerleşim yerleri inşa etme ve genişletme kararını “ciddi endişe ve dehşet” ile kınayan açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Sekreteri Hüseyin el-Şeyh, İsrail yönetiminin 9 yasadışı Yahudi yerleşim birimi için “yasallaştırma” kararına ilişkin Cumhurbaşkanlığının BMGK’de kabul edilen açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şeyh, yaptığı yazılı açıklamada, “Güvenlik Konseyi’nin İsrail’in tek taraflı tedbirlerini kınayan ve bunların durdurulmasını, iki taraf arasında imzalanan anlaşmalara ve uluslararası meşruiyete saygı gösterilmesini talep eden açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz.” sözlerini kullandı.

BAE, BM Güvenlik Konseyi’nin Yahudi yerleşim birimleri konusundaki tutumunu övdü

BAE, BMGK Başkanlığı’nın Yahudi yerleşim birimlerine yönelik tutumuna da övgüde bulundu.

Devlet Lideri Pir Khalifa bin Zayed Al Nahyan’ın Diplomatik Danışmanı Enver Gargaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, BMGK Başkanlığı’nın İsrail’in yerleşim kurma ve genişletme çalışmalarını kınayan açıklamasının oybirliğiyle kabul edildiğini bildirdi.

Gargaş, BMGK Başkanlığı açıklamasının BAE diplomasisinin olumlu liderliğinin ve Filistin davası lehine etkili ve etkili girişimlerin sonucu olduğunu kaydetti.

BAE BM Daimi Temsilcisi Lana Nusaybe, Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasının başarılı bir şekilde kabul edilmesiyle sonuçlanan yaklaşımları için BMGK’nın diğer üyelerine teşekkür etti.

Nusaybe, İsrail’in devam eden yerleşim faaliyetlerinin iki devletli çözümü ciddi şekilde sekteye uğrattığını vurgulayarak, BMGK’nın kararlılığının ve birliğinin değerine dikkat çekti.

BAE, Haziran 2021’de BMGK 2022-2023’ün daimi olmayan üyesi olarak seçildi.

BMGK’deki karar taslağı Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasına indirgendi

Bölgedeki şiddet olaylarına tepki olarak İsrail’de Benjamin Netanyahu hükümeti geçen hafta Batı Şeria’da yasa dışı olarak kurulan 9 yerleşim yerine ruhsat vereceğini ve mevcut yerleşim yerlerini genişleteceğini duyurdu.

İsrail hükümetinin bu adımla Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine yaklaşık 10 bin yeni hane ekleyeceği belirtildi. Aralarında Türkiye ve ABD’nin de bulunduğu birçok ülke, İsrail’in yeni yasa dışı Yahudi yerleşim planlarına karşı çıktı.

Filistin yönetimi de konuyu BMGK daimi üyesi BAE aracılığıyla BMGK’ye taşıdı.

ABD yönetiminin, taraflarla yaptığı görüşmelerin ardından, Filistin yönetiminin taslağı BMGK’da oylamaktan caydırdığı, bunun yerine BMGK Başkanlık Bildirisi üzerinde çalışıldığı belirtildi.

İsrail, Filistin yönetiminin BMGK oylamasından çekilmesi karşılığında, önümüzdeki aylarda Batı Şeria’da yeni bir yasa dışı yerleşim planını açıklamayacağı, Filistinlileri işgal altındaki Doğu Kudüs’teki meskenlerinden zorla çıkaracağı ve İsrail’in Filistin’e saldırması gibi uygulamaları askıya alacağı sözünü verdi. Filistin mülklerinin “ruhsatsız” olduğu gerekçesiyle yıkılması. olmuştu

İsrail Başbakanı bugün yaptığı açıklamada, önümüzdeki aylarda yeni yasadışı yerleşim birimlerinin inşa edildiğini duyurmayacağını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu