Teknoloji

Türkiye’nin uzay yolcuları eğitim süreçlerini anlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever’in Türkiye’nin ilk uzay yolcusu olacağını duyurdu.

ABD’de eğitimlerine devam eden Gezeravcı ve Atasever, TRT Haber yayınında sürece ilişkin soruları yanıtladı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek olan Alper Gezeravcı, bu alanda tarihimizin başında öncü olmanın büyük bir onur olduğunu söyledi.

8 aylık bir başvuru ve eleme sürecinden sonra bu sonuca vardığını belirten Gezeravcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Daha teknik detayların olduğu bir içerikle eğitimimize başladık. Eş zamanlı olarak bu uzay görevinde kullanılacak ekipmanların gövde uygunluğu konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. İç içe çok yönlü eğitim programımıza devam ediyoruz.

“SpaceX tesislerinde eğitimlerimiz var”

Tuva Cihangir Atasever, eğitimlerin ABD’nin farklı bölgelerinde bulunan tesislerinde devam ettiğini söyledi. “Sürecin paydaşlarının ilgili tesislerine gidiyoruz. SpaceX tesislerinde eğitimler alıyoruz. Şu anda bir şirketin ikinci insanlı uzaya fırlatmasını takip etmek ve yakından gözlemlemek için Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nin hemen yanındayız.”söz konusu.

Türkiye’nin uzay yolculuğu ne zaman başlıyor?

Alper Gezeravcı, “Programımızın açıklandığı gün bu uzay yolculuğunun 2023 yılının son çeyreğinde başlayacağı duyurulmuştu. Önümüzde yaklaşık 6 aylık bir zaman dilimi var. İlgili tarih olarak daha net bir tarih duyurulacaktır. yaklaşımları başlat.”şeklinde konuştu.

Türkiye’nin uzay projelerinde yer alması neden önemli?

Daha önce Türkiye’nin uzay projelerine katılması için çalışan Atasever, şunları söyledi:

Aslında 2 temel sebep var. Teknolojik ve ekonomik. 2040 yılına kadar Dünya ile Ay arasındaki boşlukta yürütülecek bazı faaliyetler vesilesiyle bunlar kargo taşımacılığı olabilir, üretim merkezinin yörüngede mikro yerçekimi ortamında kurulacak olması gibi durumlar olacaktır. Hatta madencilik ve turizm faaliyetleri ile 2040 yılına kadar yıllık 3 trilyon doları aşacak bir ekonomik faaliyetten bahsediliyor ve böyle bir öngörü var. Dünyanın değerli uzay şirketleri bu pastadan maksimum payı almak için yol haritalarını çiziyor. Türkiye olarak bu pastadan pay alabilmemiz çok değerli. Bu alanda hem ortak hem de oyun kurucu olacağız. Diğer bir argüman da insanda var olan keşfetme dürtüsüdür. İçinde yaşadığımız galaksiyi keşfetmeye başlarsak, ülkemizdeki tüm insanlara büyük umut verecektir. Milyonlarca genci gelecek için umutla doldurmamız gerekiyor. Bu noktada bu keşif faaliyetleri benim için en heyecan verici aktivitelerdir.

“Hedefimiz burada edindiğimiz bilgileri gelecek nesillere aktarmak”

Hedeflerinden bahseden Alper Gezeravcı, şunları söyledi: “Uzay yolculuğu serüveninin ilk adımındayız. Bu adımı atmak bizim için mutlu bir deneyim olacak. Burada edindiğimiz bilgileri gelecek nesillere aktarmak en büyük hedefimiz.”terimleri kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu